Het Zika Virus in Suriname en op de Antillen

Het Zika Virus veroorzaakt een ziektebeeld dat Zikakoorts genoemd wordt. Het behoort tot dezelfde virusfamilie als die waartoe ook denguegele koortsWest Nile Virus en Japanese Encephalitis  behoren. Ook dit virus wordt overgebracht door muskieten en in dit geval voornamelijk die van het geslacht Aedes (Aedes aegypti, Aedes africanus, Aedes apicoargentus, Aedes furcifer, Aedes luteocephalus, Aedes vitattus en Aedes dalzieli). Steeds meer soorten muskieten lijken besmet te raken met het Zika Virus.

Zowel mensen als apen kunnen geïnfecteerd worden door het virus.
Symptomen
De symptomen bij een menselijke besmetting zijn koorts, milde hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, uitslag, malaise, misselijkheid en conjunctivitis (ontstoken bindvlies van het oog. In de meeste gevallen zullen de symptomen verdwijnen na enkele dagen tot een week. Bewezen is dat het virus ook door sex kan worden overgebracht van mens op mens.

Oorsprong
Het Zika Virus is vernoemd naar het Oegandese Zikabos en daar werd het voor het eerst in 1947 geïsoleerd uit het bloed van een Rhesusaapje. Pas in 1968 slaagde men er in om het bij mensen aan te tonen. Het Zika Virus is endemisch in grote delen van Afrika en als gevolg van menselijke invloeden is het virus ondertussen ook opgedoken in Azië, waaronder in landen in Centraal Azië, Zuidoost Azië en Yap Island (Micronesië) in de Stille Oceaan. Mijn persoonlijke angst was al langer dat het virus zich via het zogenaamde island hopping over de Stille Oceaan zal verspreiden en uiteindelijk het Amerikaanse continent zal bereiken[1]. Die angst is inmiddels bewaarheid.
Volg de 'Nieuwsberichten' op deze site om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Zet de pagina bij je favorieten!

[1] Heyes: Zika virus outside Africa in Emerging Infectious Diseases - 2009
[2] Musso: Zika Virus Transmission from French Polynesia to Brazil in CDC Letters - 2015. See here.

Nieuws!

[10 september 2019] Wetenschappers hebben ontdekt dat het Zikavirus in 2017 ook op Cuba heeft huisgehouden. Gebuikmakend van data van bezoekers van het eiland kon worden vastgesteld dat ook Cuba en de Cubaanse bevolking behoorlijk last heeft gehad van het Zikavirus. De onderzoekers vonden het maar vreemd dat er geen meldingen van besmettingen met het Zikavirus vanuit Cuba kwamen.

[26 juli 2019] Het Zikavirus lijkt intussen wat van de radar verdwenen. Twee jaar na dato circuleert het virus echter nog steeds in het Caraïbisch gebied en Brazilië. Onderzoek heeft uitgewezen dat de specifieke variant al voor 2016 afwijkingen in kinderen heeft veroorzaakt in Azië. Intussen heeft dezelfde variant Afrika weer bereikt. Met andere woorden: het is nu een wereldwijd probleem. De WHO heeft recent een rapport gepubliceerd waarin gemeld is dat het Zikavirus nu in 61 verschillende landen aanwezig is, waaronder bevolkingsrijke landen als China, Egypte en Pakistan.

Zelfs Brazilië blijft in gevaar, want de epidemie van 2016 liet het zuiden en de miljoenenstad São Paulo nog ongemoeid. Het is slechts een kwestie van tijd voordat ook die stad wordt bereikt. Bovendien blijft het Zikavirus muteren.

[12 april 2019] Nu het Zikavirus wat op z'n retour lijkt, heeft het Amerikaanse CDC besloten de richtlijnen voor reizen naar het Caraïbisch gebied een beetje te versoepelen. Voor zwangere vrouwen geldt nu niet meer het advies om helemaal niet naar dit gebied te reizen, maar eerst contact op te nemen met je huisarts. Zie hier.

[8 januari 2019] Het blijkt dat Rift Vally Fever nog gevaarlijker is dan het Zikavirus. Het virus veroorzaakt, net als het Zikavirus, miskramen en zorgt voor geboortedefecten. Het verschil is dat het Zikavirus de placenta besmet via 'zijwegen', terwijl het Rift Vally Fever de 'snelweg' neemt”, aldus Amy Hartman, professor aan de University van Pittsburgh in Amerika. Zie hier. Het virus wordt overgegebracht door de (Aziatische) tijgermug, maar ook die is aan een wereldwijde opmars bezig.

[25 december 2018] Er is hoopgevend nieuws: er is zicht op een nieuw vaccin tegen het Zikavirus dat geen antistoffen produceert. Zie hier. Het probleem is namelijk dat, als het lichaam antistoffen tegen het Zikavirus produceert, dat (de gevolgen van) een bestaande Denguebesmetting verergert.

[17 oktober 2018] Het Zikavirus is een wereldwijd probleem aan het worden. Ook in het Afrikaanse land Angola worden intussen geboortedefecten, zoals microcefalie gemeld. Tussen februari 2017 en mei 2018 zijn er 72 kinderen met microcefalie gemeld. Zie hier.  
[17 september 2018] Het Zikavirus verspreidde zich in 2015 en 2016 razendsnel door Brazilië en vervolgens door grote delen van Latijns-Amerika. De snelle verspreiding is mogelijk gelinkt aan El Niño (2015), het regelmatig terugkerend weersverschijnsel dat in Zuid-Amerika meestal voor grote droogte zorgt. Klimatologische omstandigheden, zo denken wetenschappers, hebben de verspreiding van het Zikavirus de laatste paar jaar wat geremd. Zie hier. Computermodellen voorspellen echter dat er een kans van 43 procent is dat het virus opduikt in de Braziliaanse miljoenenstad Rio de Janeiro.
 
[28 oktober 2017] Lange tijd was er onduidelijkheid over de route die het Zikavirus gebruikte om de infectie van moeder op ongeboren kind door te geven. Onderzoek heeft nu uitgewezen dat het virus juist die cellen, microglia genoemd, infecteert die later de een belangrijke functie in de hersenen zullen gaan uitvoeren. Deze microglia zullen microfagen worden en deze hebben de belangrijke taak om plaque, beschadigde cellen en infectiebronnen op te ruimen. Het Zikavirus sluipt dus geniepig de hersenen binnen, waar ze het virus in andere hersencellen overgeven met alle neurologische schade van dien. Zie hier.
[Zikavirus (blauw) infecteert microglia (groen)]
[18 augustus 17] Het Zikavirus blijkt ook bij volwassen te kunnen leiden tot neurologische problemen. Tussen december 2015 en mei 2016 werden 40 patienten verwezen naar het ziekenhuis in Rio de Janeiro. Van de 40 patiënten bleken 29 (73%) het Guillain Barré Syndroom te hebben, 7 (18%) hadden encephalitis, 3 (8%) hadden transverse myelitis en 1 (3%) had chronische inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie (CIDP), een spierziekte die familie is van MS.Zie hier.

[26 juni 2017] Aziatische versie van het Zikavirus heeft zich opnieuw gemuteerd. Zie hier. Het Zikavirus circuleert nu in Zuid-Azië van India tot Australië.

[12 juni 2017] De gevallen van besmetting met het Zikavirus zijn in het Caraïbisch gebied sterk gedaald. Mogelijk dat nu zoveel mensen het virus hebben gehad dat er een soort herd immunity is ontstaan. Geleerden waarschuwen echter dat het Zikavirus ook 'onder de radar' kan circuleren en dus ieder moment weer de kop kan opsteken. Zie hier.

[09 mei 2017] Het lijkt er op dat het Zikavirus zich bij lagere temperaturen dan verwacht kan verspreiden. Zie hier. Dat betekent dat nog helemaal niet duidelijk is waar de grens ligt waar het te koel is voor zowel de muskiet als het virus. In Noord-Amerika houdt men er nu al rekening mee dat zelfs zuidelijke delen van Canada niet helemaal veilig zijn. Dus ook Nederland is niet veilig.

[28 april 2017] Zikavirus blijft in lymfeknopen en lymfevloeistof zitten, zelfs weken nadat het uit het bloed verdwenen is. Weliswaar in resusapen, maar waarschijnlijk ook bij mensen. Zie hier.

[24 april 2017] Veel hartdefecten bij baby's die besmet zijn (geweest) met het Zikavirus. Zie hier.

[13 april 2017] Gezien de ernst van de neurologische schade, veroorzaakt door het Zikavirus op foetussen, vroegen onderzoekers zich af of er in Brazilië ook een toename van het aantal miskramen te zien zou zijn. Antwoord is jawel, voornamelijk heel vroeg in de zwangerschap. Tussen september en december 2016 en dezelfde periode in 2015 werden er in Rio de Janeiro 15% minder baby's geboren. Zie hier.

[12 april 2017] Een belangrijke ontwikkeling: eerste kandidaatvirus tegen Zikavirus beschermt muizen 100%. Zie hier.

[25 maart 2017] Verticale transmissie (van muskiet naar muskietlarven) van het Zikavirus aangetoond. Dus nu hoeft een muskiet niet eerst besmet te raken door een besmet slachtoffer te bijten, maar is al besmet op het moment dat hij volwassen wordt. Zie hier.

[19 februari 2017]  mRNA vaccin beschermt muizen tegen het Zikavirus. Extreem hoge titerscore betekent dat het vaccin zeer werkzaam is. Zie hier.

[08 december 2016] Zikavirus in verband gebracht problemen bij gehoor en zicht bij volwassenen. Artsen rapporteren doofheid van voorbijgaande aard en oogproblemen, waaronder het zien van lichtflitsen (photopsias) en rode ogen. Deze symptomen verdwenen na een week of drie. Zie hier.

 [25 november 2016] Wie dacht dat een muskiet 'alleen' virussen verspreiden kan heeft het mis: een muskiet is ook vector van piepkleine wormpjes, waaronder de nematodes Brugia malayi en Brugia timori, die elephantiasis (olifantsziekte) kunnen veroorzaken. Zie hier. Hoewel de problemen zich voornamelijk in Azië voordoen, is ook het Caraïbisch gebied niet veilig. Zie hier.
[22 november 2016] Wat gebeurt er als een kind wél besmet is met het Zikavirus, maar geen microcefalie heeft? Onderzoek wijst uit dat deze kinderen toch afwijkingen in de hersenen hebben, waaronder een verkleind hersenvolume, een vergroot vertriculair systeem, verkalkte en abnormale subcorticale gebieden (cerebellum, basale ganglia). Alle kinderen vertoonden ook een verminderde groei van het hoofd, waardoor ze toch nog de diagnose microcefalie kregen. Zie hier.
 
[19 november 2016] Met één beet van een muskiet je wel twee of drie verschillende virussen in je lichaam krijgen. Dus je kunt in één keer besmet raken met het Zikavirus, het Denguevirus en het Chikungunyavirus. Zie hier.

[04 november 2016] Microcefalie is misschien het meest bekende symptoom van de schade die het Zikavirus aanricht bij pasgeboren kinderen, maar de problemen lijken steeds ernstiger te worden. Andere afwijkingen worden ook steeds vader gerapporteerd, zoals in ingeklapte schedel, littekens in de oogbol, enorm verhoogde spierspanning en hersenverkalking. Deze afwijking hebben intussen een medische benaming gekregen, Aangeboren Zika Syndroom. Dat is dan ook direct alles wat er aan het probleem gedaan kan worden. Zie hier.

[14 oktober 2016] Zikavirus verspreidt zich steeds verder in Miami (Florida - USA). Zie hier.

[30 september 2016] Nu is ook microcefalie aangetoond bij babies in Thailand (ook al een bekende toeristische bestemming) nadat de moeders besmet bleken met het Zika Virus. Besmettingen met het virus zijn ook gemeld in landen als Indonesië, Bangladesh en de Maladiven. De WHO adviseert zwangere vrouwen om niet naar die gebieden te te reizen. Zie hier.

[06september 2016]  Het Zika Virus blijkt zichzelf zelfs te verstoppen in traanvocht. Weliswaar bij muizen aangetoond, maar dat zal bij mensen niet veel anders zijn. Zie hier.

[03 september 2016] Ondanks eerdere berichten dat het Zika Virus 'onderweg' naar Zuid-Amerika zodanig is gemuteerd dat pas in op het Amerikaanse continent voor het eerst microcefalie en andere geboortedefecten zijn onstaan, lijkt nieuw onderzoek aan te tonen dat diezelfde problemen ook al in Afrika bestonden. Het probleem was echter dat dáár nauwelijks een doelmatige registratie plaatsvindt. Zie hier.

[23 augustus 2016] Zika Virus heeft ook effect op de hersenen van volwassenen. Zie hier.

[17 augustus 2016] Zika Virus wordt nu in verband gebracht met ernstige thrombocytopenie, een aandoening waarbij er te weinig bloedplaatjes (trombocyten) in het bloed aanwezig zijn. Eén patiënt overleed aan de gevolgen daarvan. Zie hier.

[11 augustus 2016] Zika Virus leidt tot arthrogryposis, een stoornis die bij de geboorte leidt tot vervormde gewrichten. Zie hier.
[03 augustus 2016] Zika Virus leidt tot miskramen. Zie hier.

[22 juli 2016] Slecht nieuws. Tot nu toe werd het Zika Virus overgebracht door steken van de gele koortsmug (Aedes aegypti). Deze muskiet is niet inheems in Brazilië en dus minder talrijk als de steekmug (Culex spp), waarvan er talrijke soorten voorkomen. De gele koortsmug leeft in (sub)tropische streken, ontwikkelt zich in helder water en bijt gedurende de dag. De steekmug leeft wereldwijd, doet het ook goed in vervuild water en steekt 's nachts.

Nu hebben Braziliaanse geleerden ontdekt dat het Zika Virus ook voorkomt in steekmuggen. Zie hier.

Wist je dat er in Nederland minimaal vier soorten steekmuggen voorkomen?
[15 juli 2016] Zika Virus geassocieerd met ernstige bloedstollingsproblemen. Twee met Zika Virus geïnfecteerde patiënten kregen zulke zware inwendige bloedingen dat ze aan de gevolgen daarvan stierven. Zie hier.

[14juli 2016] Het duurt maximaal twee tot drie jaar voordat de zika-epidemie in Zuid-Amerika voorbij is. Tegen die tijd zijn veel mensen al eens ziek geweest en daardoor immuun geworden. Dan zijn er te weinig overblijvers om de grootschalige verspreiding in stand te houden. De epidemie dooft zichzelf, zeggen (of liever: hopen) Britse wetenschappers donderdag. Zie hier.

 [14juli 2016] Antistoffen tegen dengue verergeren de gevolgen van het Zika Virus. Dat heeft mogelijk ernstige gevolgen voor het komende vaccin tegen Dengue. Dus: je vaccineert jezelf tegen Dengue en vervolgens is het ziektebeeld erger als je besmet raakt met het Zika Virus. Zie hier.

[08 juli 2016] Bejaarde patient in USA sterft aan de gevolgen Zika Virus. Zie hier.

[20 juni 2016] Eerste experimentele vaccin krijgt in de USA toestemming voor testen op mensen. Zie hier.

[14juni 2016] Gele koortsmug en Aziatisch tijgermug zijn beide in staat om het Zika virus over te brengen. Hun verspreiding in de USA is door de CDC in kaart gebracht. Zie hier.
[10 juni 2016] Risico op infectie met het Zika Virus in Europa. Je bent dus nergens écht veilig als je een zonbestemming kiest.
[10 juni 2016] WHO adviseert om (pogingen tot) zwangerschap minimaal voor zes weken uit te stellen ná het verlaten van een gebied waar het Zika Virus voorkomt. Zie hier (pdf).

[04 juni 2016] Zika Virus, nu Western Zika Virus genoemd omdat het zo verschilt van de oorspronkelijke Afrikaanse versie, infecteert hersencellen al voordat ze zich gevormd hebben. Bovendien ontduikt het virus het immuunsysteem. Zie hier.

[25 mei 2016] Zika Virus lijkt nu ook voor ernstige oogproblemen (severe visual impairment) te leiden bij kinderen met microcefalie. Zie hier.

[20 mei 2016] De cirkel is rond. De WHO bevestigt dat het aangetroffen Zika Virus op de Kaap Verdische Eilanden aan de westelijke kust van Afrika, dezelfde versie is als die circuleert op het Amerikaanse continent. Het virus is dus de hele aardbol overgereisd. Zie hier.

[16 mei 2016] Voorlopig onderzoek lijkt aan te tonen dat chloroquine, een medicijn ter voorkoming en behandeling van malaria ook tegen het Zika Virus beschermt. Weliswaar slechts in vitro (in een reageerbuisje), maar het is een hoopvol teken. Zie hier.

[11 mei 2016] Wetenschappelijk onderzoek: foetussen van met Zika Virus geïnfecteerde zwangere muizen vertoonden hersenschade. Zie hier.

[30 april 2016] Eerste dodelijke slachtoffer als gevolg van het Zika Virus op Pueurto Rico. Zie hier. Een man overleed aan een plotseling tekort aan bloedplaatjes (immune thrombocytopenic purpura) en het wordt gemeld als een ernstige bijwerking van Zika Virus.

[29 april 2016] Antilichamen tegen Dengue door eerdere besmettingen kunnen de gevolgen van een besmetting met Zika Virus verergeren. Er bestaan vier subtypes van het Dengue Virus en je kunt dus vier keer ziek worden, waardoor het Zika Virus steeds meer negatieve gevolgen kan hebben. Zie hier. Intussen zijn in Columbia al muskieten aangetroffen die besmet waren met alle vier subtypes van Dengue. Zie hier.

[25 april 2016] Zika Virus nu ook aangetroffen in enkele Braziliaanse apensoorten. Een nieuw reservoir en dat maakt het virus nog gevaarlijker. Zie hier.
[21april 2016] De vector voor Zika Virus, de Gele Koortsmug (Aedes aegypti) breidt ook voortdurend zijn leefgebied uit. Chili meldt de aanwezigheid van die muskiet voor het eerst in 60 jaar. Het klimaat van Chili is grotendeels te vergelijken met dat van Nederland. 

[16 april 2016] Zika Virus ondergaat snelle mutaties, waardoor het zich sneller rond de aarde kan verspreiden. Die neiging tot muteren betekent dat het virus zichzelf tot een nog kwaadaardiger versie kan veranderen. Zie hier.

[08 april 2016] Onderzoek op Frans Polynesië toont aan dat het risico op microcefalie het grootst is gedurende het eerste semester van de zwangerschap. Zie hier.

[03 april 2016] Tot nu toe zijn er 73 gevallen van besmetting met Zika Virus gemeld op Curaçao. Zie hier.

[01 april 2016] Kun je meerdere keren Zika virus krijgen, zo vroeg een lezer van deze site me. Het antwoord is iets minder eenvoudig als gedacht: Zoals bij de meeste virussen het geval is kun je - in principe - maar één keer besmet worden met het Zika Virus. Dan heb je immuniteit opgebouwd. Echter, ook het Zika Virus muteert voortdurend en op een gegeven ogenblik zal het virus zoveel verschillen van diens voorgangers dat je opnieuw geïnfecteerd kunt worden.

[27 maart 2016] Het Zika Virus lijkt al eerder in Brazilië te zijn aangekomen dan werd gedacht. Nieuw onderzoek toont aan dat het Zika Virus al tussen mei 2013 en december 2013 in dat land is gearriveerd. Vermoedelijk is de huidige uitbraak te wijten aan één enkele besmette toerist. Zie hier.

[26 maart 2016] De Amerikaanse volksgezondheidsdienst CDC raadt mannen aan zeker 6 maanden en vrouwen 8 weken te wachten met seks met hun partner als ze besmet zijn met het zikavrius en zwanger willen worden. Zie hier.

[14 maart 2016] Precies wat Zuid-Amerikaanse landen niet nodig hebben: een uitbraak van Chikungunya in Argentinië. Zie hier.

[11 maart 2016] Zika Virus in verband gebracht met hersenvliesontsteking bij volwassenen. Zie hier.

[10 maart 2016] Een klamboe is vaak behandeld met permethrin, een insectenwerend middel. Op het Caraïbische eiland Puerto Rico blijken de eerste muskieten nu resistent te zijn tegen het middel. Ook in Mexico vliegen deze resistente lastpakken nu rond. Zie hier.

[05 maart 2016] Brazilië bang dat ook de inheemse muskiet, de Culex quinquefasciatus, in staat zal zijn het Zika Virus over te brengen. Dat zou helemaal een ramp zijn. Zie hier.

[04 maart 2016] Wetenschappers vinden het eerste bewijs dat het Zika Virus neurologische schade veroorzaakt. Het virus bedreigt hersencellen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de hersenen en poogt die te vernietigen. Zie hier.

[03 maart 2016] Tussen september 2013 en maart 2014 werd Frans Polynesië in de Stille Oceaan geteisterd door het Zika Virus. Ongeveer 28,000 mensen (bijna 11,5% van alle bewoners) raakten besmet. Dokters melden een ongewone toename van het aantal geboorteafwijkingen, zoals microcefalie. Zie hier. Dat betekent dat het verhaal dat een vaccinatie in Brazilië te maken had met microcefalie volslagen onzin is.

[02 maart 2016] Het verband tussen het Zika Virus en microcefalie wordt, volgens de geleerden, steeds aannemelijker. Het échte bewijs kan nog niet geleverd worden, maar de twijfels worden steeds minder. Zwangere vrouwen wordt dus ernstig afgeraden om naar het Caraïbisch gebied af te reizen. Zie hier. Bijna zeker is nu ook dat het Zika Virus het Guillain-Barré Syndroom tot gevolg heeft. Zie hier.

[01 maart 2016] Sommige geleerden geloven dat virussen uit het heelal kunnen neerdalen op aarde, een theorie die men panspermia noemt. Nu meent men dat het genetische materiaal dat vervolgens in contact komt met het Zika Virus kan leiden tot een nog gevaarlijker variant. Zie hier.

[29 februari 2016] Het Zika virus lijkt steeds vervelender gevolgen te hebben: tekenen van inwendige bloedingen bij Zika besmetting. Zie hier.

[23 februari 2016] Viroloog verwacht epidemie van Zika Virus op Aruba, Bonaire en Curaçao. Zie hier. Brazilië gaat muskieten steriliseren met gammastraling. Zie hier. De problemen stapelen zich op: tegelijkertijd met een epidemie van het Zika Virus, lijkt in Suriname ook een epidemie met Dengue aanstaande. Zie hier.

[20 februari 2016] Een experimenteel vaccin tegen Zika Virus lijkt positieve resultaten op te leveren, zo meldt de Daily Mail. Weliswaar is dat in muizen, maar het is een eerste stap.

[18 februari 2016] Het was te verwachten. Na Curaçao en Bonaire was het de beurt aan Aruba om vier gevallen van Zika Virus te moeten rapporteren. Zie hier.

[17 februari 2016] Bonaire rapporteert het eerste geval van besmetting met het Zika Virus. Zie hier.

[16 februari 2016] Er circuleren berichten dat de gevallen van microcefalie te wijten zijn aan het omtsmetten van drinkwater met een larvicide (een insecticide dat larven doodt) met de naam pyriproxifen. Dat verhaal is niet waar. Wetenschappelijk is aangetoond dat dit middel geen afwijkingen bij de mens veroorzaakt. Zie hier.

[12 februari 2016] Zika Virus kan vermoedelijk maandenlang via mannelijk zaad worden doorgegeven. Zie hier.

[11 februari 2016] De aanwijzingen dat Zika Virus kan leiden tot microcefalie bij baby's nemen toe. Zie hier. Het RIVM raadt mensen, die terugkeren uit gebieden waar Zika Virus heerst, aan om na thuiskomst gedurende een maand veilig te vrijen. Een besmetting kan namelijk zonder duidelijke symptomen verlopen, maar de ongeboren vrucht kan wel degelijk de nadelige gevolgen van die infectie ondervinden. Zie hier.

[09 februari 2016] In Suriname zijn intussen vier mensen overleden als gevolg van het Zika Virus. Weliswaar hadden ze allen 'onderliggende problemen', zoals suikerziekte, maar het toont wel aan dat het Zika Virus minder onschuldig als gedacht. Zie hier.

[08 februari 2016] Omdat de wetenschap onderzoekt en niets zeker weet: Leading CDC scientist: Link between Zika, birth defect getting stronger. Het staat dus nog lang niet vast, maar toch denkt men dat het verband tussen Zika Virus en microcefalie steeds sterker wordt. Zie hier.

[06 februari 2016] Voor de mensen, die nog steeds willen geloven dat microcefalie in Brazilië het gevolg is van de bijwerkingen van een nieuws DTaP-vaccin: de WHO meldt dat er al in zeven landen een toename is van microcefalie. Zie hier (pdf).

[06 februari 2016] In the context of Zika virus outbreak, Brazil, Colombia, El Salvador, Suriname and Venezuela have reported an observed increase of Guillain-Barré syndrome (GBS), just as French Polynesia reported during the 2013 – 2014 outbreak. Zie hier.

[05 februari 2016] Eerste doden door het Zika Virus in Colombia. De patiënten ontwikkelden het Guillain-Barré Syndroom, wat uiteindelijk leidde tot de dood. Zie hier.

[05 februari 2016] Wetenschappers vinden het Zika Virus nu ook in speeksel en urine. Dat betekent dat er nieuwe routes zijn ontdekt waarlangs het virus zich kan verspreiden. Zie hier.

[03 februari 2016] Na et Franse Sanofi hebben nu ook de geneesmiddelenfabrikanten Pfizer, Johnson & Johnson en Merck aangekondigd op zoek te gaan naar een vaccin tegen het Zika Virus. Zie hier.

[02 februari 2016] Op Curaçao zijn inmiddels vier gevallen van besmetting met het Zika Virus vastgesteld. Zie hier.

[02 februari 2016] Zika-linked condition: WHO declares global emergency. Zie hier. De Franse medicijnfabrikant Sanofi gaat op jacht naar een vaccin voor de preventie en behandeling van het Zika Virus. Zie hier.

[31 januari 2016] Het eerste geval van Zika Virus is gemeld op Jamaica. Zie hier.

[29 januari 2016] Nu mensen zich gaan afvragen of een vakantie in het Caraïbisch gebied wel een goed idee is, gaan hun gedachten wellicht naar andere gebieden. Zuidoost-Azië lijkt ook al geen optie omdat het Zika Virus daar ook al veel voor komt. Zie hier. De Kaap Verdische Eilanden vallen ook al af. Zie hier.

[28 januari 2016] Hoewel er intussen al testen worden uitgevoerd met een tweetal mogelijke vaccins, hoeven we dit jaar nog niet een vaccin te verwachten dat beschermt tegen het Zika Virus. Zie hier.

[28 januari 2016] Sommigen onder u geloven de geruchten dat de stijgende aantallen microcefalie in Brazilië te wijten zijn aan het vaccineren van zwangere vrouwen. Dat is volslagen onzin. Ook in Colombia is microcefalie als gevolg van het Zika Virus als gemeld. Zie hier. Wel klopt dat zwangere vrouwen geadviseerd wordt om een dktp-vaccinatie (in het Engels DTaP) te nemen om het ongeboren kind te beschermen. Zie hier.

[25 januari 2016] Zika Virus is op het Franse deel van Sint Maarten aangetroffen. Als het op Saint Martin mensen besmet heeft, dan is het Nederlandse deel natuurlijk ook niet meer veilig. Zie hier.

[25 januari 2016] De WHO verwacht dat het Zika Virus zich over het gehele Amerikaanse continent zal uitbreiden, behalve Chili en Canada. Daar is het te fris voor de muskiet. Het probleem wordt verergerd doordat niemand natuurlijke resistentie heeft opgebouwd tegen het virus. Zie hier.

[24 januari 2016] In West-Europese steden als Londen en Amsterdam steken muskieten nu ook overdag. De muskiet is gemuteerd tot een nieuwe soort, de molestusmug.

[23 januari 2016] Nu minstens één Belgische toerist met een besmetting met het Zika Virus is thuisgekomen, geeft het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden, de raad om niet-noodzakelijke reizen uit te stellen naar landen die door het Zika Virus zijn getroffen. Zie hier.

[22 januari 2016] Ook de Europese gezondheidsautoriteiten raken ongerust over de onverwachte negatieve effecten van het Zika Virus. In dit document (pdf) wordt alle beschikbare informatie gebundeld.

[21 januari 2016] Het eerste geval van een besmetting met het Zika Virus is op Curaçao gemeld. Zie hier.

[21 januari 2016] Nadat Venezuela op 14 januari een toename van het Guillian-Barré Syndroom rapporteerde, melden de autoriteiten in El Salvador ook een sterke stijging van de gevallen. In 2015 had het land 169 gevallen. Dit jaar staat de teller al op 46, waarbij bovendien 2 doden te betreuren waren. Zie hier. In Guyana, op Barbados en in Ecuador dook het Zika Virus ook al op. Zie hier.

[20 januari 2016] Het Zika Virus heeft het Franse eiland Guadeloupe bereikt. Dat is het eiland waar de televisieserie 'Death in Paradise' wordt opgenomen. Zie hier.

[20 januari 2016] In Suriname zijn tot nu toe vier mensen overleden aan de gevolgen van een infectie met het Zika Virus. Het mopperen op de treuzelende regering is intussen begonnen. Zie hier.

[15 januari 2016] De Amerikaanse volksgezondheidsinstantie CDC adviseert mensen die zwanger zijn (derde semester) of die zwanger willen worden om niet naar de door het Zika Virus getroffen gebieden af te reizen. Zie hier of voor de Nederlandstalige versie hier.

[14 januari 2016] Het Bureau Openbare Gezondheidszorg in Suriname meldt dat er tot 3 januari in Suriname 108 besmettingsgevallen met het Zika Virus zijn vastgesteld. Zie hier.

[14 januari 2016] De autoriteiten in Venezuela onderzoeken een mogelijk verband tussen het Zika Virus en het Guillian-Barré Syndroom. In Venezuela zijn in korte tijd 15 gevallen van dat syndroom opgedoken. Zie hier. Het Guillain-Barré Syndroom kenmerkt zich doordat het immuunsysteem zich tegen het eigen lichaam keert, waardoor spierzwakte ontstaat. Dat kán leiden tot totale verlamming. Zie voor symptomen hier.

[08 januari 2016] Het aantal gevallen van microcefalie in Brazilië blijft explosief stijgen. De WHO meldt dat er nu 3174 gevallen met 38 doden te betreuren zijn. Zie hier. Overigens wordt microcefalie ook in verband gebracht met een besmetting met het virus dat chikungunya veroorzaakt. Zie hier. Het Zika Virus is intussen ook in de placenta aangetroffen, een bewijs dat het het ongeboren kind kan bereiken. zie hier.

[08 januari 2016] De Dominicaanse Republiek, onderdeel van het Caraïbische eiland Hispaniola, meldt vijf vermoedelijke gevallen van het Zika Virus. Zie hier. Natuurlijk stoppen de muskieten niet bij de grens en daardoor meldde Haïti ook al snel het eerste besmettingsgeval. Zie hier.

[07 januari 2016] Een interactieve kaart van de opkomst en verspreiding van het Zika Virus is hier te vinden.

[01 januari 2016] Zika Virus bereikt Puerto Rico en het heeft daarmee tegelijkertijd de USA bereikt. Zie hier.

[30 december 2015] Ook dat nog: het Zika Virus lijkt sexueel (klassiek opgevoed, vandaar deze spelling) overdraagbaar te zijn. Dat feit was al in 2008 bekend. Zie hier.

[30 december 2015] John Codgrinton, hoofd van het laboratorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) schat dat er ondertussen duizenden besmettingen in Suriname zijn. Zie hier.

[27 december 2015] Venezuela meldt 40 besmettingsgevallen met het Zika Virus op het vacantie-eiland Isla Margarita, dat officieel valt onder het piepkleine departement Nueva Esparta. Zie hier.

[24 december 2015] Martinique, een Franse eiland in de Caribbean, is het laatste gebied waar het Zika Virus is opgedoken. Zie hier. Gedurende de laatste paar dagen van 2015 waren er al 150 vermoedelijke gevallen gemeld. Zie hier.

[19 december 2015] De eerste gevallen van een besmetting met het Zika Virus zijn nu ook gemeld uit Guyana (twee). Zie hier. Ondertussen meldt men uit Colombia meer dan 1000 nieuwe besmettingen met het Zika Virus per maand. Het totale aantal staat nu al op 7,516. Zie hier.

[18 december 2015] Jawel, dat kan er ook nog wel bij: het Zika virus lijkt via bloedtransfusies te kunnen worden doorgegeven. Dus ook daar moet je al rekening mee houden. Zie hier.

[11 december 2015] Op 8 december merkte ik op dat het Zika Virus op weg was naar, onder andere, Mexico. Nu, drie dagen later, bleken de eerste twee gevallen in Mexico al in november gemeld te zijn. Zie hier.

[09 december 2015] In Brazilië, een land met ongeveer 200 miljoen inwoners, rapporteert men gewoonlijk 10 tot 12 gevallen van microcefalie per jaar. De oorzaken van deze aandoening zijn onbekend, maar men gelooft dat erfelijke aandoeningen, infecties tijdens de zwangerschap of milieuvervuiling kunnen leiden tot deze aandoening. Drie weken geleden meldde Brazilië een plotselinge toename in het aantal gevallen (399) van microcefalie, een week later gevolgd door een toename tot 739 gevallen. Verleden week stond de teller al op 1248.
Vandaag maakte het Braziliaanse ministerie van gezondheid bekend dat het aantal gevallen uit de hand dreigt te lopen en men noemt nu het getal van 1761 patiëntjes. De WHO volgde een paar dagen later. Zie hier.

Verder meldt het ministerie hier dat men gelooft dat het Zika Virus tot spontane abortussen kan leiden.

[08 december 2015] Panama is al het tiende Amerikaanse land dat een infectie met het Zika Virus moet melden. Zie hier. Op naar Costa Rica, Mexico en dan de Verenigde Staten.

[05 december 2015] Uit Brazilië komen berichten dat er bij een aantal babies een nieuwe serie symptomen zijn aangetroffen: koorts, snel geïrriteerd zijn en rode vlekken die leiden tot zweren over het hele lichaam. Wetenschappers denken dat het een nog onbekende reactie van het nog onvolgroeide immuunsysteem is op een besmetting met het Zika Virus of Chikungunya. Zie hier.

[03 december 2015] Het Zika Virus verspreidt zich voortdurend verder. De eerste gevallen zijn door de WHO gemeld in VenezuelaParaguay en Mexico. Ook uit Honduras komen nu de eerste berichten van een vermoedelijke besmetting met het Zika Virus.

[03 december 2015] Nu lijkt ook het virus dat chikungunya tot gevolg heeft in Frans Polynesië het Syndroom van Guillain-Barré kan veroorzaken. Zie hier. Chikungunya is al in Suriname aangetroffen. Zie hier.

[30 november 2015] Braziliaanse gezondheidsautoriteiten melden dat tot nu tot al 1.248 meldingen van microcefalie zijn ontvangen. Tevens zijn er zeven doden te betreuren als gevolg van die vermoedelijke complicatie van het Zika Virus. De eerste twee doden als gevolg van het Zika Virus zijn ook al in Brazilië gemeld. Zie hier.

[28 november 2015] Het Zika Virus is nu aan het opstomen in noordelijke richting. De WHO meldt gevallen in Guatemala en El Salvador.

[28 november 2015] Er zijn berichten dat het Zika Virus ook het Syndroom van Guillain-Barré tot gevolg kan hebben. Het Syndroom van Guillain-Barré is een zogenaamde perifere zenuwaandoening (het tast de buitenkant van je zenuwen aan). Symptomen zijn, onder andere, tintelingen en gevoelsverlies (beginnend in de vingertoppen en tenen, later ook in de benen en armen), moeite met lopen, slikproblemen, snel toenemende spierzwakte, ademhalingsproblemen, verlies van reflexen en spierverlamming. De eerste meldingen kwamen uit Frans Polynesië in de Stille Oceaan. Zie hier. Ook Brazilië meldt nu een stijging van het aantal gevallen. Zie hier.

[19 november 2015] WHO meldt hier meer gevallen in Suriname. Uit Brazilië komen ondertussen berichten dat het Zika-virus mogelijk leidt tot microcefalie, een aandoening waarbij kinderen een te klein hoofd hebben. Doordat de hersenen zich niet volledig hebben kunnen ontwikkelen, kan er sprake zijn van verstandelijke beperking. Later meldde ook de WHO het nieuws hier. Tot 21 november waren er een totaal van 739 gevallen van microcefalie in Brazilië gemeld.

[06 november 2015] Jawel, het bijna onstuitbare virus heeft nu ook Suriname bereikt. Het laboratorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft vast kunnen stellen dat twee patiënten het Zika-virus hebben opgelopen. Zie hier voor het bericht in Starnieuws. Later meldde ook de WHO het nieuws hier.

[27 augustus 2015] Mijn voorspellende gaven bleken weer perfect. Het Zika Virus is ondertussen opgedoken in Chili en Brazilië[2]. Gevreesd wordt nu dat het niet lang gaat duren voor het het Zika Virus Suriname en de Nederlandse Antillen bereikt.


De onvoorziene gevolgen van het Zika Virus

Nog niet zo lang geleden waren het Chikungunya Virus en het Zika Virus allebei relatief obscure en door velen over het hoofd geziene tropische ziektebeelden. De uitbraken beperkten zich tot Oost- en Centraal-Afrika. Allebei veroorzaakten ze relatief milde symptomen die leken op die van dengue. Het Zika Virus maakte zo'n beetje op hetzelfde moment dezelfde reis als het Chikungunya Virus.

Het Zika Virus is intussen ook in landen als Thailand en Indonesië waargenomen en daar lijken de symptomen nog (steeds) relatief mild te zijn.

Chikungunya Virus arriveerde op het Franse deel van Sint Maarten in de herfst van 2013. Daarna verspreidde het zich razendsnel over het Caraïbisch gebied en men denkt dat er ondertussen meer dan 2 miljoen mensen besmet zijn geweest. Het Zika Virus arriveerde in 2014 in Brazilië, vermoedelijk meegevoerd door iemand die op vakantie in de Stille Zuidzee was geweest.

Maar het Zika Virus lijkt een wolf in schaapskleren te zijn. In toenemende mate meldt men in Brazilië complicaties als een te kleine schedel (microcefalie) bij pasgeboren kinderen, leidend tot een verstandelijke beperking en slechte motorische ontwikkeling. In El Salvador is er een plotselinge toename van de gevallen van het Guillain-Barré Syndroom, een aandoening waarbij het immuunsysteem het eigen spierweefsel aanvalt. De laatste is in Zuid-Amerika opgedoken. Wetenschappers staan nog voor een raadsel, maar er zijn een aantal theorieën die men koortsachtig aan het onderzoeken is.

Het Zika Virus evolueerde zich gedurende zijn lange reis in drie aparte genotypes (Oost-Afrikaanse, West-Afrikaanse en Aziatische). Omdat het Zika Virus zich razendsnel over Zuid-Amerika aan het verspreiden is, lijkt het erop dat het virus onderweg ergens gemuteerd is tot een nieuw subtype. Dat nieuwe subtype lijkt een stuk beter aangepast aan het menselijk lichaam[1]. Het zou het ontstaan van de complicaties als microcefalie en Guillain-Barré Syndroom kunnen verklaren.
Een andere theorie, waarvan wetenschappers denken dat deze zeer onwaarschijnlijk is, wordt niet eens onderzocht. Het is een experiment waarbij genetisch gemanipuleerde mannetjesmuskieten, tegen het advies van westerse wetenschappers, in 2014 werden losgelaten in Brazilië, ongeveer dáár waar nu de meeste gevallen van microcefalie worden gemeld.[2].
Waar de geleerden beslist niet aan denken is een mogelijk verband van microcefalie met een DTaP-vaccinatie. Die vaccinatie wordt namelijk al jarenlang aan zwangere vrouwen gegeven en het mogelijk verband wordt alleen op onbetrouwbare websites de wereld in geschreeuwd.

Lees dit stuk even en je snapt direct dat het allemaal volstrekte onzin is.

[1] De Melo Freire et al: Spread of the pandemic Zika virus lineage is associated with NS1 codon usage adaptation in humans in bioRxiv – 2015. Zie hier.
[2] Carvalho et al: Two step male release strategy using transgenic mosquito lines to control transmission of vector-borne diseases in Acta Tropica – 2014

Hoe voorkom je besmetting met het Zika Virus

Je kunt een besmetting met het Zika Virus oplopen door een beet van een besmette muskiet. De muskiet waar je het Zika Virus van kunt krijgen is hetzelfde insect dat in het Caraïbisch gebied ook dengue en chikungunya verspreidt.

Deze muskiet is vooral overdag actief. Dat is dus extra vervelend, want dan ben je natuurlijk ook het meest vatbaar omdat je vanwege het heerlijke tropische klimaat in dunne en korte zomerse kleding loopt. Er bestaat geen remedie tegen een infectie met het Zika Virus en er wordt slechts aan symptoombestrijding gedaan.

Symptoombestrijding
- Neem voldoende rust
- Drink voldoende vocht om uitdroging te voorkomen
- Gebruik paracetamol als pijnstiller. Aspirine en andere zogenaamde non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) als diclofenac moeten vermeden worden tot dat uitgesloten is dat je klachten aan een besmetting met dengue te wijten zijn. De kans bestaat dan dat er met die NSAIDs interne bloedingen kunnen gaan optreden.

Voorkomen
Voorkomen is dus beter dan genezen en het advies is om de kans op een besmetting met het Zika Virus zo gering mogelijk te maken

- Draag bedekkende kleding. Dat is weliswaar niet zo leuk op je tropische vacantie, maar het maakt de kans op een steek van een muskiet wel een stuk kleiner
- De mug prikt vaak laag bij de grond, zorg dus vooral voor dichte schoenen en sokken
- Smeer de hele dag door het zeer effectieve antimuggenmiddel DEET! Let op dat de DEET minimaal 40% is (niet geschikt voor kinderen onder 13 jaar en zwangere vrouwen)
- Blijf uit de buurt van plekken met stilstaand ondiep zoet water, bij uitstek dé plek waar muggen hun eitjes leggen en waar dus relatief veel muggen zijn. Check ook de omgeving van je appartement of vakantiehuisje. Probeer te voorkomen dat er in plantenpotjes, emmers, etc. plasjes water komen te liggen na een regenbui
- Ook al prikt de muskiet vooral overdag, neem ook je maatregelen voor de slaapkamer: slaap onder een klamboe en/of met de airco aan. Let op: het gebruik van een airco is vrij duur op Curaçao, dus laat uit gemak niet de hele dag de airco draaien
- Op Curaçao kun je bij vrijwel elke mini-market spullen kopen om de muggen weg te jagen. Effectief is de ‘zapper‘, een klein tennisracket met stroom op de draden om de muggen te doden. Wil je iets kopen om je lichaam mee in te smeren, dan is OFF erg goed spul. Bij voorkeur de oranje bus nemen. Pas wel op: OFF is giftig spul, dus niet onbeperkt gebruiken en niet opspuiten bij kleine kinderen of babies.

Mijd de mug!
- Probeer zoveel mogelijk (contact met) muggen te vermijden.

Tip: Koop al je tropenvakantieartikelen eenvoudig en snel via bol.com. Volg simpelweg de oranje links.

De reis van het Zika Virus


[Nederlands]
Het Zika Virus werd in 1947 ontdekt in een koortsige rhesusaap die leefde in het Zikabos in Oeganda. Tot 2007 waren slechts 14 menselijke gevallen bij de wetenschap bekend. Maar dat jaar veranderde alles: het Zika Virus arriveerde op het toeristeneiland Yap in de zuidwestelijke Stille Oceaan. Binnen een paar maanden was driekwart van alle 11,000 inwoners, die ouder waren dan 3 jaar, besmet met het virus.

Zij die ziek worden door het Zika Virus krijgen koorts, gewrichtspijnen en oogontstekingen (conjuctivitis), soms gevolg door pijnlijke zwellingen aan handen en voeten. Sommige patiënten moeten overgeven, anderen bleken heel gevoelig voor licht te zijn. Maar de symptomen zijn gewoonlijk na een paar dagen weer verdwenen en niemand stierf.

In 2013 stak het Zika Virus opnieuw zijn kop op, deze keer in Tahiti en andere delen van Frans Polynesië. Geschat wordt dat zo'n 28,000 mensen (ongeveer 11 procent van de bevolking) zich zo ziek voelde als gevolg van het Zika Virus dat ze medische hulp moest vragen. In 2014 ontdekte men het Zika Virus in andere delen van de zuidelijk Stille Oceaan: Nieuw Caledonia (oostelijk van Australië), de Cook Islands and in 2015 op Paaseiland. Het markeerde de officiële aankomst van het Zika Virus op het Amerikaanse continent.

Het Zika Virus maakte zijn opwachting in Brazilië in mei 2015, wat de Wereldgezondheidsorganisatie en de Pan American Health Organization tot een epidemiologische waarschuwing forceerde. Per 16 juni 2015 stond de teller van de verdachte gevallen in de Braziliaanse staat Bahia al op 24,000.

[English]
Zika Virus was discovered in 1947 in a feverish rhesus monkey living in the Zika Forest of Uganda, but until 2007 scientists knew of only 14 human cases of the disease. That year Zika Virus arrived on the travel-brochure-perfect Yap Island in the southwestern Pacific Ocean. Within a few months, nearly three-quarters of the island’s 11,000 or so residents older than 3 had been infected.

At first, those sick with Zika Virus developed fever, joint pains and eye inflammation; then a red, bumplike rash erupted, sometimes followed by painful swelling of hands and feet. Some people vomited. Others were sensitive to light. But the symptoms usually resolved a couple of days later, and no one died.

In 2013 Zika Virus popped up again, this time in Tahiti and other parts of French Polynesia. An estimated 28,000 people (about 11 percent of the population of those islands) felt sick enough with the virus to seek medical care. By 2014 Zika Virus was showing up in several other South Pacific spots: New Caledonia, east of Australia; the Cook Islands; and, early this year, Easter Island, which marked the official arrival of the disease in the Americas, since that remote island is part of Chile.

Zika Virus showed up in Brazil in May, prompting the World Health Organization and the Pan American Health Organization to issue an epidemiological alert. As of June 16, 2015, the number of suspected cases in the Brazilian state of Bahia topped 24,000.